•  

Η ιστορία της οικογένειας Κουρμούλη χάνεται βαθιά μέσα στον χρόνο, τους μύθους και τις ιστορίες.

Σύμφωνα με το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας η οικογένεια έχει τις ρίζες της από την γενιά του Απόστολου Τίτου του πρώτου επισκόπου της Κρήτης, ενώ φαίνεται να υπάρχει συγγένεια και με την γνωστή οικογένεια των Βλαστών. Η οικογένεια Κουρμούλη αν και υπάρχει από την βυζαντινή περίοδο έγινε περισσότερο γνωστή όταν στο νησί ήρθαν οι Τούρκοι κατακτητές και άρχισαν οι καταπιέσεις και οι εξισλαμισμοί. Εκείνη την περίοδο λόγω των δυσκολιών, των μαρτυρίων και των βασανιστηρίων με σκοπό τον εξισλαμισμό εμφανίστηκαν οι πρώτοι κρυπτοχριστιανοί. Οι κρυπτοχριστιανοί ήταν αυτοί που ουσιαστικά αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν και κράτησαν την χριστιανική πίστη. Στα φανερά έκαναν τους Τούρκους αλλά μέσα τους παρέμεναν Έλληνες και Χριστιανοί. Οι κρυπτοχριστιανοί που τους κατηγορούσαν οι ομόθρησκοι τους και τους αποστρέφονταν οι Τούρκοι, υπήρξαν πολύτιμοι προστάτες των βασανισμένων ραγιάδων. Τιμωρούσαν τους σκληρούς κι απάνθρωπους γενίτσαρους και πολλές φορές έσωσαν ολόκληρα χωριά από τη κατάστροφή. Βέβαια το να είσαι κριπτοχριστιανός δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί η ιδιότητα του κρυπτοχριστιανού ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Ζούσαν μ’ έναν αδιάκοπο φόβο, μήπως από απροσεξία γινόταν γνωστή η χριστιανική τους ιδιότητα. Για 150 και περισσότερα χρόνια υπήρξαν οι μεγάλοι προστάτες των κατατρεγμένων Κρητικών. Τιμωρούσαν τους γενίτσαρους που δρούσαν εναντίον των Χριστιανών.

Μια από τις σημαντικότερες οικογένειες κρυπτοχριστιανών της Κρήτης υπήρξε η οικογένεια των Κουρμούληδων της Μεσαράς και συγκεκριμένα από το χωριό Κουσέ. Ο πιο γνωστός από τους Κουρμούληδες ήταν ο Μιχαήλ Κουρμούλης, ο οποίος λίγο πριν την επανάσταση του 1821 είχε το βαθμό διοικητή Συντάγματος του τούρκικου στρατού. Ήταν ατρόμητος με βαθιά θρησκευτικά αισθήματα. Η δραστηριότητά του δεν περιοριζόταν μόνο στη Μεσαρά, αλλά απλωνόταν σ’ ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη. Λίγο πριν από το Μεγάλο Σηκωμό του ’21, ο Μιχαήλ Κουρμούλης έγινε μέλος της φιλικής εταιρίας και πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στον αγώνα υπέρ της Λευτεριάς.

Σήμερα σώζεται αναστηλωμένος, ο πύργος του καπετάν Κουρμούλη, σαν μνημείο στον Κουσέ της Μεσαράς, νότια του Νομού Ηρακλείου και εμείς οι απόγονοι της ιστορικής αυτής οικογένειας τιμούμε την μνήμη και την βαριά ιστορία που κληρονομήσαμε από τους προγόνους συνεχίζοντας την μακρά ιστορία της ‘’οικογένειας των Κουρμούληδων’’ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο των Β. Χαρωνίτη και Αλεξ. Δρουδάκη με τίτλο «Ιστορικοί Τόποι της Κρήτης», έκδοση 1990.

MHTE
Kurmulis Studios - Κάτω Σταλός, Χανιά, Κρήτης
Design By NET22
espa