Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο της Μεσογείου. Αποτελεί από παλιά ένα είδος γέφυρας στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και είναι ένας βασικός κρίκος στην αλυσίδα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Ξεκινώντας με την Κρητική ιστορία μπλεκόμαστε σε μια αλυσίδα η οποία συμπλέκεται συχνά με τον μύθο. Ο μεγαλόπνοος μινωικός πολιτισμός (με κεντρικό ήρωα το σοφό βασιλιά και νομοθέτη Μίνωα – ιδρυτή μιας πανίσχυρης θαλασσοκρατορίας), σμίγει με τους μύθους του Δαιδάλου, του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου, του Θησέα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Δίας , «πατέρας θεών τε και ανθρώπων», γεννήθηκε σε σπήλαιο της Κρήτης. Δεν υπερβάλλουν όσοι θεωρούν ότι ο πολιτισμός αυτός έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση του θρησκευτικού και μυθολογικού περιεχομένου του κλασικού Ελληνισμού. Κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη πρώτοκαθιερώθηκε το ελληνικό αλφάβητο, διατυπώθηκαν οι πρώτοι γραπτοί νόμοι και αναπτύχθηκε η μνημειώδης γλυπτική. Το νησί άλλαξε επανειλημμένα αφέντες και δυνάστες: Ρωμαίοι, Σαρακηνοί (πειρατές Αράβων της Ισπανίας), Φραγκοκρατία, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία.

Η Κρήτη σήμερα αποτελεί μία ενιαία και ξεχωριστή Περιφέρεια της Ελλάδας, με την οποία έχει ενωθεί από το 1913. Χωρίζεται σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες ( Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 623.065 μόνιμους κατοίκους. Ο περιηγητής της Κρήτης θα μπερδευτεί για λίγο με την έντονη αίσθηση του μινωικού παρελθόντος, της μεσαιωνικής αναγέννησης, της τούρκικης παρουσίας. Θα φύγει, όμως, γοητευμένος από την αίσθηση της ξεχωριστής ψυχής που κουβαλάει μαζί του ο σημερινός κρητικός: κάτι από την προσωπικότητα του Μίνωα, του Ερωτόκριτου, του Καπετάν Μιχάλη και του Ζορμπά.

Τα studios kurmulis βρίσκονται στο Σταλό της Νέας Κυδωνίας στα Χανιά. Τα Χανιά είναι η δυτικότερη Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης έχει τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους, με βαθιά φαράγγια και κοφτά βράχια, τις πιο απότομες ακτές, τις ωραιότερες παραλίες της Χώρας. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές, κάθε περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είναι και ένας αρχαιολογικός ή ιστορικός τόπος. Το 2011, σύμφωνα με την Απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, αριθμούσε 156.585 μόνιμους κατοίκους σε γεωγραφική έκταση 2.376 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Σταλός (ή Τοπική Κοινότητα Σταλού, όπως ονομάζεται) ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας του Δήμου Χανίων και ο μόνιμος πληθυσμός του -κατά την απογραφή του 2011- ήταν 868 κάτοικοι. Η ιστορία του είναι, σχετικά, άγνωστη: το 1881 υπαγόταν στο Δήμο Περιβολίων, που είχε έδρα το Γαλατά. Σε μία απογραφή που έγινε το 1890 αναφέρεται ότι ο Σταλός είχε 32 χριστιανικές οικογένειες, χωρίς να υπάρχει ούτε μία μουσουλμανική. Εδώ σε οικιστικά συνεκτική γειτονιά του Σταλού είναι κτισμένα, από το 1990, τα Επιπλωμένα Διαμερίσματα Κουρμούλης.

Τα δωμάτια βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο με ήσυχο περιβάλλον. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα supermarket και τα κλαμπ της περιοχής. Σε απόσταση μόλις 700 μέτρων βρίσκεται η αμμώδης παραλία του Σταλού, ενώ αν αναζητάτε κάποια βραβευμένη παραλία των Χανίων όπως τα Φαλάσαρνα, τον Μπάλο ή το Ελαφονήσι θα χρειαστείτε αυτοκίνητο ή μπορείτε να τις επισκεφτείτε χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην οδό Χάληδων, το Ιστορικό Μουσείο που βρίσκεται στην οδό Ι. Σφακιανάκη, το Ναυτικό Μουσείο που βρίσκεται στο Φρούριο Φιρκά, στο ενετικό λιμάνι, τον Ομαλό, απ’ όπου αρχίζει το Φαράγγι της Σαμαριάς, την κωμόπολη της Κισάμου και να φτάσετε στο δυτικό άκρο της Κρήτης, που είναι τα Φαλάσαρνα και το Σφηνάρι, την λίμνη Κουρνά, τη μοναδική λίμνη της Κρήτης, το νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης, όπου είναι η Μονή της Χρυσοσκαλίτισας και το Ελαφονήσι με τη μαγευτική παραλία του, το Φραγκοκάστελο, στο Δήμο Σφακίων ακολουθώντας μια κοντινή διαδρομή που συνδυάζει το φυσικό κάλλος και τα ιστορικά μνημεία είναι αυτή προς το Θέρισο. Οι αποστάσεις από τα κύρια σημεία της πόλης των Χανίων είναι :

20 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο των Χανίων, 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σούδας και μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων.

MHTE
Kurmulis Studios - Κάτω Σταλός, Χανιά, Κρήτης
Design By NET22
espa